Zupa meksykańska

Wiosna, ale nadal jakoś zimno.... dlatego proponujemy Wam lekką ale rozgrzewającą zupę.

Potrzebujesz:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  •  1/2 dużego batata
  • 1 czerwona  papryka ( najlepiej słodka)
  • ½ papryczki chili
  • 1/3 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 litr bulionu, rosołu, wywaru ( sprawdzi się dobrej jakości kostka warzywna)
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka ( można dać nawet dwie jeżeli rodzina duża)
  • puszka mleczka kokosowego
  • Przyprawy:
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
  • 1/2 łyżeczki kolendry oraz sól i pieprz
  • Świeża kolendra ( do posypania)

Przepis krok po kroku:

  • Bataty i cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  • Czosnek bardzo drobno pokrój.
  • Warzywa włóż do garnka lub głębokiej patelni  (za wyjątkiem papryki i papryczki),  
  • Wlej oliwę i podsmaż przez 5-8  minut.
  • Dodaj suchą, przepłukaną soczewicę oraz przyprawy i dalej smaż mieszając delikatnie produkty.
  • Przygotuj i dolej do warzyw  gorący bulion ( ja wykorzystuję kostkę warzywną własnej produkcji  lub inną kupną  dobrej jakości bez ulepszaczy).  
  • Do wywaru włóż  pierś kurczaka, którą wcześniej pokrój w kostkę
  • Dopraw pieprzem i w razie potrzeby solą.
  • Gotuj przez ok. 10 minut.
  • Kolejno dodaj mleczko kokosowe, paprykę i papryczkę chili. Gotuj kolejne 2-3 min.
  • Podaj z posiekaną kolendrą i sokiem z cytryny.

 Tali wspiera Cię w kuchni:

Jeżeli przepis  spodobał się Tobie zostaw komentarz poniżej, polajkuj nas na FB lub Insta

Wishlist 0
Continue Shopping