Wiosna, ale nadal jakoś zimno.... dlatego proponujemy Wam lekką ale rozgrzewającą zupę.
Potrzebujesz:
- 1 łyżka oliwy
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 dużego batata
- 1 czerwona papryka ( najlepiej słodka)
- ½ papryczki chili
- 1/3 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 litr bulionu, rosołu, wywaru ( sprawdzi się dobrej jakości kostka warzywna)
- 1 pojedyncza pierś kurczaka ( można dać nawet dwie jeżeli rodzina duża)
- puszka mleczka kokosowego
- Przyprawy:
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
- 1/2 łyżeczki kolendry oraz sól i pieprz
- Świeża kolendra ( do posypania)
Przepis krok po kroku:
- Bataty i cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Czosnek bardzo drobno pokrój.
- Warzywa włóż do garnka lub głębokiej patelni (za wyjątkiem papryki i papryczki),
- Wlej oliwę i podsmaż przez 5-8 minut.
- Dodaj suchą, przepłukaną soczewicę oraz przyprawy i dalej smaż mieszając delikatnie produkty.
- Przygotuj i dolej do warzyw gorący bulion ( ja wykorzystuję kostkę warzywną własnej produkcji lub inną kupną dobrej jakości bez ulepszaczy).
- Do wywaru włóż pierś kurczaka, którą wcześniej pokrój w kostkę
- Dopraw pieprzem i w razie potrzeby solą.
- Gotuj przez ok. 10 minut.
- Kolejno dodaj mleczko kokosowe, paprykę i papryczkę chili. Gotuj kolejne 2-3 min.
- Podaj z posiekaną kolendrą i sokiem z cytryny.
Tali wspiera Cię w kuchni:
- Uniwersalny nóż kuchenny Easy Line Premax
- Zestaw 3 noży Easy Line Premax (warzywa, kuchenny, do cytrusów)
- Trójpak noży stołowych Easy Line Premax
- Nóż do ziół Premax
Jeżeli przepis spodobał się Tobie zostaw komentarz poniżej, polajkuj nas na FB lub Insta