Przepis na żeberka. Zawsze na czasie! Na chłodne dni, ale też idealnie na nadchodzący powolnymi kroczkami sezon grillowy. Sprawdzisz ?

Potrzebujesz:

Żeberka

  • 6 porcji żeberek z 6 – 7 kościami każdy,
  • 3 łyżki stołowe przecieru pomidorowego,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 l wody,
  • 3/4 łyżeczki ziaren pieprzu,
  • 5 goździków,
  • 2 suszone strąki chili,
  • sól i pieprz,

Glazura

  • 4 łyżki ciemnej melasy,
  • 2 cebule drobno posiekane,
  • 4 łyżki płynnego miodu,
  • 4 łyżki sosu Worcester,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • kilka kropel Tabasco,
  • sok z 1 cytryny

Przepis krok po kroku

  1. Żeberka ułóż w garnku dosyć ciasno i zalej wodą, tak, aby nie wystawały.
  2. Dodaj koncentrat, cebulę pokrojoną na ćwiartki, przyprawy, zmiażdżony czosnek i gotuj na mocnym ogniu ok. 15 minut.
  3. Dopraw solą i pieprzem. W razie konieczności zbierz z powierzchni szumowiny i gotuj ok. 45 – 60 minut, aż żeberka będą miękkie.
  4. Żeberka wyjmij z bulionu
  5. Wywar przecedź przez sito.
  6. Wlej ponownie do garnka i gotuj, aż zredukuje się o 2/3.
  7. Następnie dodaj wszystkie składniki i gotuj do uzyskania konsystencji syropu cały czas mieszając.
  8. Żeberka obficie posmaruj glazurą i przypiecz na patelni (najlepiej grillowej) bez użycia tłuszczu po 2 – 3 minuty z każdej strony (jeśli sytuacja tego będzie wymagała, możesz podlać odrobinką oliwy.
  9. Możesz też podsmażyć pozostałą z bulionu cebulkę.

Tali wspiera Cię w kuchni:

Jeżeli przepis  spodobał się Tobie zostaw komentarz poniżej, polajkuj nas na FB lub Insta 🙂

Wishlist 0
Continue Shopping