Zapiekanka z Kaszą Jaglaną

Nie masz pomysłu na obiad ? Resztki warzyw w lodówce ?
Polecamy szybką i prosta zapiekankę.

Potrzebujesz do wariantu wege :

  • 100 – 200 gr kaszy jaglanej ( może być czysta lub  z suszonymi warzywami)
  • 25 gr pieczarek
  • 1 duza cebula 
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ser ( np. gouda, mozzarella) 

Potrzebujesz do wariantu mięsnego:

  • około 20 dkg  kiełbasy np. ślaskiej 

Przepis krok po kroku:

  • Przygotuj naczynie żaroodporne.
  • Ugotuj  warzywa al dente (marchew i pietruszkę). 
  • Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pamiętaj aby przed gotowaniem  kilkakrotnie opłukać kaszę pod bieżącą wodą, wyeliminujesz ewentulną goryczkę z kaszy. 
  • Na patelni uduś pieczarki, pokrojone w plasterki.
  • Zeszklij cebulę. 
  • Jeżeli robisz wariant mięsny upiecz kiełbasę razem z cebulką. 
  • Pokrój marchew i pietruszkę w kostkę. 
  • Wymieszaj wszystke składniki z kaszą i posyp serem. Piecz około 30 min w temperaturze 180 stopni. 

SMACZNEGO!

 Tali wspiera Cię w kuchni:

 

Jeżeli przepis  spodobał się Tobie zostaw komentarz poniżej, polajkuj nas na FB lub Insta

Wishlist 0
Continue Shopping