Nie masz pomysłu na obiad ? Resztki warzyw w lodówce ?
Polecamy szybką i prosta zapiekankę.
Potrzebujesz do wariantu wege :
- 100 – 200 gr kaszy jaglanej ( może być czysta lub z suszonymi warzywami)
- 25 gr pieczarek
- 1 duza cebula
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- ser ( np. gouda, mozzarella)
Potrzebujesz do wariantu mięsnego:
- około 20 dkg kiełbasy np. ślaskiej
Przepis krok po kroku:
- Przygotuj naczynie żaroodporne.
- Ugotuj warzywa al dente (marchew i pietruszkę).
- Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pamiętaj aby przed gotowaniem kilkakrotnie opłukać kaszę pod bieżącą wodą, wyeliminujesz ewentulną goryczkę z kaszy.
- Na patelni uduś pieczarki, pokrojone w plasterki.
- Zeszklij cebulę.
- Jeżeli robisz wariant mięsny upiecz kiełbasę razem z cebulką.
- Pokrój marchew i pietruszkę w kostkę.
- Wymieszaj wszystke składniki z kaszą i posyp serem. Piecz około 30 min w temperaturze 180 stopni.
SMACZNEGO!
Tali wspiera Cię w kuchni:
- Nóż do krojenia warzyw i owoców Easy Line Premax
- Nóż kuchenny wielofunkcyjny Easy Line Premax
- Mały nóż do warzyw i owoców Classica Premax
- Nóż do warzyw i owoców Classica Premax
- Szpatuła w kształcie łopatki
- Szpatuła
- Nóż kuchenny uniwersalny Classica
Jeżeli przepis spodobał się Tobie zostaw komentarz poniżej, polajkuj nas na FB lub Insta