Czy pieczenie własnego chleba musi zawierać dużo czasu ? Nie piekę chleba codziennie, ale raz na jakiś czas chętnie jem własny, wypieczony i pachnący bochenek zamiast sklepowego.Ktoś chętny aby wypróbować ?
Potrzebujesz:
- 330 g mąki pszennej ( ok. 3 szklanek )
- 330 g ciepłej wody ( ok 1,3 szklanki )
- 25 g drożdży ( jeżeli świeże to najczęściej występują w opakowaniu 100 gr, jeżeli suche to 7 gr torebka wystarczy)
- szczypta cukru
- łyżeczka soli
- 30 g siemienia lnianego ( duża garść)
- 50 g pestek dyni ( dwie garście)
- 70 g ziaren słonecznika ( 3 garście)
- płatki owsiane do ozdoby
Przepis krok po kroku:
- Rozgrzej piekarnik do temp. 200°C ( góra/dół)
- Wymieszaj wszystkie sypkie składniki.
- Dodaj wodę ( wymieszaną z drożdżami jeżeli świeże. Jeżleei nie patrz pkt. 2)
- Dokładnie wymieszaj ciasto
- Przełóż do keksówki.
- Piecz 45-50 min.
Tali wspiera Cię w kuchni:
- nóż do chleba i pieczywa z serii Easy Collection
- nóż do chleba z serii Classica
- nóż do cięcia z miarką i z deską
- zestaw 5 noży i blok bambusowy
Jeżeli przepis się Tobie podoba zostaw komentarz, lajka na FB lub Insta.