Własny chleb – szybko i zdrowo

Czy pieczenie własnego chleba musi zawierać dużo czasu ? Nie piekę  chleba codziennie, ale raz na jakiś czas chętnie jem własny, wypieczony i  pachnący bochenek zamiast sklepowego.Ktoś chętny aby wypróbować ? 

 

Potrzebujesz:

  • 330 g mąki pszennej ( ok. 3 szklanek )
  • 330 g ciepłej wody ( ok  1,3 szklanki ) 
  • 25 g   drożdży ( jeżeli świeże to najczęściej występują w opakowaniu 100 gr, jeżeli suche to 7 gr torebka wystarczy) 
  • szczypta cukru
  • łyżeczka soli
  • 30 g siemienia lnianego ( duża garść)
  • 50 g pestek dyni ( dwie garście) 
  • 70 g ziaren słonecznika ( 3 garście) 
  • płatki owsiane do ozdoby

Przepis krok po kroku: 

  1. Rozgrzej piekarnik do temp. 200°C ( góra/dół)
  2. Wymieszaj wszystkie sypkie składniki.
  3. Dodaj wodę ( wymieszaną z drożdżami jeżeli świeże. Jeżleei nie patrz pkt. 2) 
  4. Dokładnie wymieszaj ciasto
  5. Przełóż do keksówki.
  6. Piecz 45-50 min.

 Tali wspiera Cię w kuchni:

Jeżeli przepis się Tobie podoba zostaw komentarz, lajka na FB lub Insta. 

Wishlist 0
Continue Shopping