Tarta z truskawkami

Coś słodkiego i lekkiego ? Truskawki i mascarpone idealne połączenie...

Potrzebujesz:

Do przygotowania ciasta kruchego

  • 180 gr mąki ( 1,5 szklanki )
  • 2 łyżki cukru pudru
  • mała szczypta soli
  • 100 gr masła, zimnego ( ½ kostki)
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody

Do przygotowania kremu

  • 500 gr serka mascarpone (pół schłodzone, pół w temp. pokojowej) – u mnie dwa opakowania po 250 gr
  • 250 ml śmietanki kremowej 30% (bardzo zimnej)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 100 g ciemnej czekolady ( tabliczka)

 

Do dekorowania ciasta

  • dużo truskawek ( min. pół kilo)
  • opcjonalnie listki mięty

 

Przepis krok po kroku:

KRUCHY SPÓD

  • Przygotuj formę na tartę o średnicy 24 cm. Posmaruj grubo masłem.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj drobno pokrojone zimne masło, cukier, sól. Wymieszaj lub zmiksuj składniki za wyjątkiem żółtek i wody , aż powstanie drobna kruszonka.
  • Dodaj do kruszonki żółtka i wodę. Wymieszaj i zagnieć ciasto ręcznie (dosłownie 1 minuta)
  • Rozwałkuj lub wylep blachę ciastem i ponakłuwaj widelcem.
  • Wstaw ciasto do lodówki na około 1 godziną.  
  • Nagrzej piekarnik do 190 stopni C
  • Po godzinie wstaw ciasto do piekarnika, na spód wsyp suchą fasolę, ryż zakryj folią aluminiową i piecz przez 12-15 minut na złoty kolor.

KREM

  • Do części mascarpone (tego w temperaturze pokojowej) dodaj roztopioną i delikatnie ciepłą czekoladę. Wymieszaj na gładką masę i rozprowadź na kruchym spodzie.
  • Śmietankę kremową ubij na sztywny krem razem z cukrem pudrem i zimną częścią mascarpone (około 1 – 2 minuty).
  • Wyłóż ubity serek na czekoladowy krem, na wierzch ułóż truskawki i udekoruj świeżą miętą! Biegniesz już po składniki ? 

Tali wspiera Cię w kuchni:

Jeżeli przepis  spodobał się Tobie zostaw komentarz poniżej, polajkuj nas na FB lub Insta

Wishlist 0
Continue Shopping