Coś słodkiego, prostego i szybkiego ?
W weekend staram się zawsze zrobić coś słodkiego. Zawsze wybieram przepisy które nie zajmą mi dużo czasu. O to jeden z nich 🙂
Potrzebujesz:
- 85 g orzechów włoskich ( 1 szklanka)
- 400 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego, (około 3 – 5 cm kawałek)
- 4 jajka
- 200 g oleju słonecznikowego ( 3-4 łyżki)
- 150 g cukru ( 3/4 szklanki)
- 350 g mąki pszennej ( 3 szklanki)
- 2 czubate łyżeczki cynamonu, mielonego
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g wiórków kokosowych
Przepis krok po kroku
Ciasto:
- Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C.
- Formę (30 x 24 x 6 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
- Pokryj drobniutko orzechy. Przesyp do innego naczynia, odstaw.
- Zetrzyj na tarce (duże oczka) marchewkę i imbir.
- Dodaj rozdrobnione wcześniej orzechy, jajka, olej, cukier, mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Wymieszaj masę.
- Ciasto przelej do przygotowanej wcześniej formy i wyrównaj jego powierzchnię.
- Piecz 45 min (180°C).
- Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika. Odstaw do całkowitego ostudzenia. na ok. 1 godz., następnie przekrój wzdłuż na 2 blaty za pomocą długiego, ostrego noża 😊
Krem:
- Wymieszaj cukier puder i cukier waniliowy.
- Dodaj ser mascarpone i ubij masę mikserem.
- Połowę kremu rozsmaruj na przekrojonym blacie ciasta, przykryj drugim blatem.
- Na wierzchu rozsmaruj drugą połowę kremu.
Jeżeli zainteresował Cię przepis daj nam znaka na FB lub Instagramie.
Tali wspiera Cię w kuchni: