Sobotnie ciasto marchewkowe

Coś słodkiego, prostego i szybkiego ?

W weekend staram się zawsze zrobić coś słodkiego. Zawsze wybieram przepisy które nie zajmą mi dużo czasu.  O to jeden z nich 🙂

Potrzebujesz:

  • 85 g orzechów włoskich ( 1 szklanka) 
  • 400 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego, (około 3 – 5 cm kawałek) 
  • 4 jajka
  • 200 g oleju słonecznikowego ( 3-4 łyżki) 
  • 150 g cukru ( 3/4 szklanki) 
  • 350 g mąki pszennej ( 3 szklanki) 
  • 2 czubate łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g wiórków kokosowych

Przepis krok po kroku

Ciasto:

  1. Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C.
  2. Formę (30 x 24 x 6 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Pokryj drobniutko orzechy. Przesyp do innego naczynia, odstaw.
  4. Zetrzyj na tarce (duże oczka) marchewkę i imbir.
  5. Dodaj rozdrobnione wcześniej orzechy, jajka, olej, cukier, mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Wymieszaj masę.
  6. Ciasto przelej do przygotowanej wcześniej formy i wyrównaj jego powierzchnię.
  7. Piecz 45 min (180°C).
  8. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika. Odstaw do całkowitego ostudzenia. na ok. 1 godz., następnie przekrój wzdłuż na 2 blaty za pomocą długiego, ostrego noża 😊

Krem:

  1. Wymieszaj cukier puder i cukier waniliowy.
  2. Dodaj ser mascarpone i ubij masę mikserem.
  3. Połowę kremu rozsmaruj na przekrojonym blacie ciasta, przykryj drugim blatem.
  4. Na wierzchu rozsmaruj drugą połowę kremu.

Jeżeli zainteresował Cię przepis daj nam znaka na FB lub Instagramie. 

Tali wspiera Cię w kuchni:

Wishlist 0
Continue Shopping