Rogaliki orzechowo-waniliowe

30 stycze艅 to Dzie艅 Rogalika. Zrobisz sam ? My polecamy 馃檪

Potrzebujesz :

  • 1/3 szklanki聽 cukru waniliowego,聽
  • 1/2 szklanki聽 cukru,
  • 1/3 szklanki聽 migda艂贸w, ze sk贸rk膮,
  • 1/3 szklanki orzech贸w w艂oskich, 艂uskanych, po艂贸wek,
  • 2,5 szklalnki聽 m膮ki pszennej,
  • 2 偶贸艂tka,
  • 1 kostka mas艂a, zimnego, pokrojonego na kawa艂ki.

Przepis krok po kroku:

  • Zmiel drobno po艂ow臋 przygotowanego cukru waniliowego i 1/4 szklanki cukru.聽 Przesyp do innego naczynia.
  • Drobno pokr贸j migda艂y i orzechy.
  • Do robota wrzu膰 m膮k臋, pozosta艂y cukier i cukier waniliowy, 偶贸艂ka,聽 mas艂.聽 Wymieszaj dobrze skladniki.
  • Do ciasta dodaj przygotowane orzechy i migda艂y i ponownie wyr贸b ciasto.
  • Uformuj kul臋, owi艅 foli膮 spo偶ywcz膮 i odstaw na 1 godzin臋 do lod贸wki.
  • Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni. Wyjmij ciasto z lod贸wki聽 i uformuj 3 cm kulki.
  • Rozwa艂kuj i zwi艅 w rogaliki ( mo偶esz te偶 wycina膰 z k贸艂ka tr贸jk膮ty, wtedy b臋dzie wygl膮da膰 bardziej jak croissant).聽
  • U艂贸偶 na blasze聽 wy艂o偶onej聽 papierem do pieczenia, pozostaw niewielki odst臋py mi臋dzy ciastkami.聽
  • Piecz oko艂o 13-15 min. Odstaw do calkowitego ostudzenia.
  • Ostudzone rogaliki podawa膰 posypane wcze艣niej przygotowanym zmielonym cukrem waniliowym.聽

SMACZNEGO!

Tali wspiera Ci臋 w kuchni:

Je偶eli przepis聽 spodoba艂 si臋 Tobie zostaw komentarz poni偶ej, polajkuj nas na FB lub Insta聽

Wishlist 0
Continue Shopping