30 stycze艅 to Dzie艅 Rogalika. Zrobisz sam ? My polecamy 馃檪
Potrzebujesz :
- 1/3 szklanki聽 cukru waniliowego,聽
- 1/2 szklanki聽 cukru,
- 1/3 szklanki聽 migda艂贸w, ze sk贸rk膮,
- 1/3 szklanki orzech贸w w艂oskich, 艂uskanych, po艂贸wek,
- 2,5 szklalnki聽 m膮ki pszennej,
- 2 偶贸艂tka,
- 1 kostka mas艂a, zimnego, pokrojonego na kawa艂ki.
聽Przepis krok po kroku:
- Zmiel drobno po艂ow臋 przygotowanego cukru waniliowego i 1/4 szklanki cukru.聽 Przesyp do innego naczynia.
- Drobno pokr贸j migda艂y i orzechy.
- Do robota wrzu膰 m膮k臋, pozosta艂y cukier i cukier waniliowy, 偶贸艂ka,聽 mas艂.聽 Wymieszaj dobrze skladniki.
- Do ciasta dodaj przygotowane orzechy i migda艂y i ponownie wyr贸b ciasto.
- Uformuj kul臋, owi艅 foli膮 spo偶ywcz膮 i odstaw na 1 godzin臋 do lod贸wki.
- Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni. Wyjmij ciasto z lod贸wki聽 i uformuj 3 cm kulki.
- Rozwa艂kuj i zwi艅 w rogaliki ( mo偶esz te偶 wycina膰 z k贸艂ka tr贸jk膮ty, wtedy b臋dzie wygl膮da膰 bardziej jak croissant).聽
- U艂贸偶 na blasze聽 wy艂o偶onej聽 papierem do pieczenia, pozostaw niewielki odst臋py mi臋dzy ciastkami.聽
- Piecz oko艂o 13-15 min. Odstaw do calkowitego ostudzenia.
- Ostudzone rogaliki podawa膰 posypane wcze艣niej przygotowanym zmielonym cukrem waniliowym.聽
SMACZNEGO!
Tali wspiera Ci臋 w kuchni:
- Ma艂y n贸偶 do warzyw i owoc贸w Classica Premax
- N贸偶 do warzyw i owoc贸w Classica Premax
- Kuchenna szpatu艂a do smarowania
- Szpatula w kszta艂cie lopatki聽
- Tradycyjny dziadek do orzech贸w
Je偶eli przepis聽 spodoba艂 si臋 Tobie zostaw komentarz poni偶ej, polajkuj nas na FB lub Insta聽