Pizza gości często na naszym stole.Dziś przedstawiamy sprawdzony i standardowy przepis!
CIASTO
Potrzebujesz:
- 25 g świeżych drożdży ( ¼ opakowania) lub 1 paczka tzw. drożdży suszonych 7g
- 150 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
SOS POMIDOROWY
- Passata pomidorowa
- dwa ząbki czosnku
- 2 łyżki Oliwa z oliwek
- cukier opcjonalnie
Przepis krok po kroku:
CIASTO:
- Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie ( około 40 stopni) dodać 2 łyżki mąki oraz cukier, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia (rozczyn zwiększa objętość o ok. 3 razy), rozczyn z drożdży instant może się tylko trochę spienić).
- Pozostałą mąkę wymieszać z solą dodać powoli rozczyn i oliwę.
- Ciasto wyrabiać ręcznie lub w robocie przez ok. 5 – 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.
- Wyrobione ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę pozagniatać. Podzielić na 2 części, uformować z nich kulki i odłożyć na ok. 7 minut pod ściereczką.
- Blaszki (tortownice) posmarować oliwą. Włożyć na środek kulkę ciasta, delikatnie spłaszczyć i rozciągać, rozprowadzając palcami po całej powierzchni dna,
SOS POMIDOROWY:
- Podsmażyć delikatnie czosnek ( krótko bo inaczej zrobi się gorzki)
- Dodać pozostałe składniki
- Dusić na małym ogniu około 15 min pod przykryciem.
- Jeżeli sos nie jest słodki dodajemy dwie łyżeczki cukru.
- Odstawić do ostygnięcia.
Co dalej ?
- Posmarować przygotowane ciasto cienką warstwą sosu pomidorowego, serem oraz ulubionymi dodatkami ( u nas w wersji klasycznej to cebula, salami, oliwki, pieczarki)
- Odczekać ok. 15 minut aż ciasto podrośnie, następnie piec w maksymalnie nagrzanym piekarniku (min. 250 st. C) przez ok. 10 minut.
- Polecam połączenie sera na pizzę pół na pół mozzarelli świeżej (z zalewy, w kulce) oraz suchej (tartej).
Tali wspiera Cię w kuchni:
- Profesjonalny nóż do pizzy Premax
- Klasyczny nóż stołowy Classica Premax
- Wielofunkcyjny nóż stołowy z ząbkami Easy Collection Premax
- Włoski nóż do steków Classica Premax
- Nóż do steków z ząbkami Easy Collection Premax
- Szpatuła w kształcie łopatki
Jeżeli przepis się Tobie spodobał zostaw komentarz, polajkuj nas na FB lub Insta. 😊
-
Szpatuła w kształcie łopatki
54,00 zł Dodaj do koszyka -
Profesjonalny nóż do pizzy
24,00 zł Dodaj do koszyka -
Klasyczny nóż stołowy Classica
44,00 zł Dodaj do koszyka -
Włoski nóż do steków Classica
43,50 zł Dodaj do koszyka -
Wielofunkcyjny nóż stołowy z ząbkami
25,00 zł Dodaj do koszyka -
Nóż do steków z ząbkami
27,00 zł Dodaj do koszyka