Wielkanoc już za kilka dni…Proponujemy przygotować domowy pasztet z różnych gatunków mięsa. Pasztet ma idealną  konsystencję. Idealnie kroi się w plastry.

Potrzebujesz:

  • 1/2 kg wołowiny
  • 1/2 kg wątróbki drobiowej
  • 1 kg wieprzowiny
  • 1 kg cielęciny
  • 20 dag słoniny
  • 4 cebule
  • 1 główka czosnku
  • 2 kajzerki
  • 8 jajek
  • 2 liście laurowe
  • 2 gałki muszkatałowe
  • 10 ziaren jałowca
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 9 ziaren ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 2 łyżki masła + do posmarowania formy
  • sól i pieprz do smaku

Przepis krok po kroku:

  • Wołowinę i cielęcinę umyj, pokrój na średniej wielkości kawałki.
  • Słoninę pokrój w cienkie paski.
  • Na dnie dużego garnka ułóż słoninę, następnie dodaj wołowinę oraz cielęcinę. Dorzuć dwie pokrojone w kostkę cebule oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodaj 1/4 łyżeczki soli. Całość duś pod przykryciem przez ok. godzinę.
  • W drugim garnku umieść umyta wieprzowinę, dwie pokrojone w kostkę cebule, dwa liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego i podlej wodą. Całość duś pod przykryciem przez ok. godzinę.
  • Wątróbkę obsmaż na maśle na patelni.
  • W sosie z duszonej wołowiny i cielęciny namocz dwie bułki kajzerki.
  • Mięso i namoczone bułki zmiel w maszynce do mięsa.
  • Przygotuj przyprawy – utrzyj: gałkę, jałowiec, ziarna pieprzu, resztę ziela angielskiego i imbir.
  • Do masy dodaj przygotowane przyprawy oraz sól i pieprz do smaku. Spróbuj, w razie potrzeby dopraw.
  • Oddziel żółtka od białek. Z białek ubij sztywną pianę.
  • Do mięsnej masy dodaj żółtka, łyżkę masła i wymieszaj. Na koniec wmieszaj ubite białka.
  • Dwie keksówki wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Następnie umieść w nich masę.
  • Keksówki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. godzinę.

 Tali wspiera Cię w kuchni:

Jeżeli przepis  spodobał się Tobie zostaw komentarz poniżej, polajkuj nas na FB lub Insta 🙂

Wishlist 0
Continue Shopping