Wielkanoc już za kilka dni…Proponujemy przygotować domowy pasztet z różnych gatunków mięsa. Pasztet ma idealną konsystencję. Idealnie kroi się w plastry.
Potrzebujesz:
- 1/2 kg wołowiny
- 1/2 kg wątróbki drobiowej
- 1 kg wieprzowiny
- 1 kg cielęciny
- 20 dag słoniny
- 4 cebule
- 1 główka czosnku
- 2 kajzerki
- 8 jajek
- 2 liście laurowe
- 2 gałki muszkatałowe
- 10 ziaren jałowca
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 9 ziaren ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 2 łyżki masła + do posmarowania formy
- sól i pieprz do smaku
Przepis krok po kroku:
- Wołowinę i cielęcinę umyj, pokrój na średniej wielkości kawałki.
- Słoninę pokrój w cienkie paski.
- Na dnie dużego garnka ułóż słoninę, następnie dodaj wołowinę oraz cielęcinę. Dorzuć dwie pokrojone w kostkę cebule oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodaj 1/4 łyżeczki soli. Całość duś pod przykryciem przez ok. godzinę.
- W drugim garnku umieść umyta wieprzowinę, dwie pokrojone w kostkę cebule, dwa liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego i podlej wodą. Całość duś pod przykryciem przez ok. godzinę.
- Wątróbkę obsmaż na maśle na patelni.
- W sosie z duszonej wołowiny i cielęciny namocz dwie bułki kajzerki.
- Mięso i namoczone bułki zmiel w maszynce do mięsa.
- Przygotuj przyprawy – utrzyj: gałkę, jałowiec, ziarna pieprzu, resztę ziela angielskiego i imbir.
- Do masy dodaj przygotowane przyprawy oraz sól i pieprz do smaku. Spróbuj, w razie potrzeby dopraw.
- Oddziel żółtka od białek. Z białek ubij sztywną pianę.
- Do mięsnej masy dodaj żółtka, łyżkę masła i wymieszaj. Na koniec wmieszaj ubite białka.
- Dwie keksówki wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Następnie umieść w nich masę.
- Keksówki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. godzinę.
Tali wspiera Cię w kuchni:
- Profesjonalny nóż do mięsa Classica Premax
- Nóż do mięsa i sera Classica Premax
- Nóż do pieczeni Classica Premax
- Szpatuła Premax
- Uniwersalny nóż kuchenny Classica Premax
- Zestaw 5 noży i blok bambusowy Premax
Jeżeli przepis spodobał się Tobie zostaw komentarz poniżej, polajkuj nas na FB lub Insta 🙂