Dla fanów czosnku dziś polecamy NAJLEPSZY czosnkowy chleb ziołowy.
Potrzebujesz :
Składniki:
Masło z ziołami
- 4 ząbki czosnku,
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół,
- pęczek natki pietruszki, świeżej, tylko liście,
- pęczek bazylii, świeżej, tylko liście,
- 80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki.
- 1,5 łyżeczka soli
Ciasto
- 4,5 szklanki mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1,5 szklanki letniej wody,
- 40 g świeżych drożdży, pokruszonych
- ½ łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 50 g oleju rzepakowego
Przepis krok po kroku:
- Składniki na ciasto ugnieść i zostawić do wyrośnięcia na 60 min.
- Posiekaj pietruszkę i bazylię
- Cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Czosnek drobno posiekaj/pokrój.
- Wymieszaj posiekane: cebulę, czosnek, bazylię i pietruszkę z miękkim masłem na jednolitą masę.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj w prostokąt o wym. 60×40 cm. Rozsmaruj masło ziołowe.
- Przekrój ciasto na pół wzdłuż dłuższego boku. Zwiń ciasto w dwa rulony.
- Przekrój w 4-5 cm odległościach . Odwróć i poukładaj w wieniec a’la różyczki.
- Piecz ok. 25-30 min w 180 st.
SMACZNEGO!
Jeżeli jestes fanem buraka i czosnku to polecamy fantastyczny Zakwas Zdobka z Czosnkiem
Tali wspiera Cię w kuchni:
- Premax Nóż do ziół
- Nóż do chleba Classica Premax
- Mały nóż do warzyw i owoców Classica Premax
- Nóż do warzyw i owoców Classica Premax
- Nóż kuchenny uniwersalny Classica
- Szpatuła do smarowania Premax
Jeżeli przepis spodobał się Tobie zostaw komentarz poniżej, polajkuj nas na FB lub Insta
-
Kuchenna szpatuła do smarowania
53,00 zł Dodaj do koszyka -
Nóż do ziół
106,00 zł Dodaj do koszyka -
Nóż do chleba Classica
83,00 zł Dodaj do koszyka -
Nóż kuchenny uniwersalny Classica
83,00 zł Dodaj do koszyka -
Nóż do warzyw i owoców Classica
43,50 zł Dodaj do koszyka -
Mały nóż do warzyw i owoców Classica
38,50 zł Dodaj do koszyka