Kaczka z mięsno-grzybowym farszem

A może tak kaczuszka ?

Sytuacja , która nas otacza, wymaga od Nas abyśmy więcej czasu przebywali w domu. Jeżeli chcesz poświecić czas na coś wyjątkowego to proponuję Wam własnie prosty przepis na kaczkę.

Potrzebujesz:

Farsz:

  • pęczek  natki pietruszki, świeżej,
  • 10 dkg cebuli,
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki  masła
  • 20 dkg grzybów, świeżych,
  • 20 dkg wątróbek drobiowych pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • 15 dkg  mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ – 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego

 Pieczona kaczka

  • 1 tuszka z kaczki (ok. 2 kg), bez szyi i podrobów,
  • 2 łyżki soli morskiej, gruboziarnistej,
  • 1 łyżka pieprzu czarnego, mielonego,
  • 1 łyżka majeranku, suszonego,
  • 1 łyżka estragonu, suszonego,
  • 3 łyżki masła, roztopionego, do posmarowania kaczki.

 Przepis krok po kroku

Farsz

  1. Posiekaj natkę pietruszki. Przełóż do osobnego naczynia na później.
  2. Pokrój w drobną kostkę cebulę i czosnek.
  3. Dodaj masło, duś na patelni ok. 7-10 min.
  4. Dodaj grzyby, duś kolejne 5 min.
  5. Dodaj wątróbkę, duś kolejne 7 -10 min.
  6. Zmiksuj całość, aby otrzymała strukturę farszu.
  7. Dodaj mięso mielone, rozdrobnioną wcześniej natkę pietruszki, sól i pieprz, wymieszaj. Odstaw na ok pół godziny.

Kaczka

  1. Tuszkę z kaczki umyj, włóż do głębokiego naczynia, dodaj 1 łyżkę soli morskiej, zalej zimną wodą, najlepiej do całkowitego przykrycia, wymieszaj i odstaw na 15 min.
  2. Przewróć kaczkę na drugą stronę, mocz kolejne 15 min.
  3. Wyjmij kaczkę z wody, słoną wodę wylej, mięso dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
  4. Natrzyj kaczkę 1 łyżką soli morskiej, pieprzem, majerankiem i estragonem oraz posmaruj roztopionym masłem za pomocą pędzelka.
  5. Rozgrzej piekarnik do temp. 230°C.
  6. Ostudzonym farszem nafaszeruj kaczkę. Zepnij ją wykałaczkami.
  7. Kaczkę włóż do żaroodpornego naczynia (40 x 25 x 6 cm), grzbietem do góry, nie przykrywaj pokrywką.
  8. Piecz 30 min (230°C).
  9. Wyjmij naczynie z piekarnika, następnie przykryj je pokrywką, zmniejsz temp. do 180°C, ponownie wstaw do piekarnika.
  10. Piecz 1 godz. (180°C), przewrócić kaczkę na drugą stronę.
  11. Piecz kolejną 1 godz. (180°C).

Tali wspiera Cię w kuchni:

Jeżeli przepis się Tobie podoba, chcesz skomentować zostaw nam info poniżej lub na na naszym profilu na FB lub Insta. 
Wishlist 0
Continue Shopping