A może tak kaczuszka ?
Sytuacja , która nas otacza, wymaga od Nas abyśmy więcej czasu przebywali w domu. Jeżeli chcesz poświecić czas na coś wyjątkowego to proponuję Wam własnie prosty przepis na kaczkę.
Potrzebujesz:
Farsz:
- pęczek natki pietruszki, świeżej,
- 10 dkg cebuli,
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 20 dkg grzybów, świeżych,
- 20 dkg wątróbek drobiowych pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 15 dkg mięsa mielonego
- 1 łyżeczka soli
- ½ – 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
Pieczona kaczka
- 1 tuszka z kaczki (ok. 2 kg), bez szyi i podrobów,
- 2 łyżki soli morskiej, gruboziarnistej,
- 1 łyżka pieprzu czarnego, mielonego,
- 1 łyżka majeranku, suszonego,
- 1 łyżka estragonu, suszonego,
- 3 łyżki masła, roztopionego, do posmarowania kaczki.
Przepis krok po kroku
Farsz
- Posiekaj natkę pietruszki. Przełóż do osobnego naczynia na później.
- Pokrój w drobną kostkę cebulę i czosnek.
- Dodaj masło, duś na patelni ok. 7-10 min.
- Dodaj grzyby, duś kolejne 5 min.
- Dodaj wątróbkę, duś kolejne 7 -10 min.
- Zmiksuj całość, aby otrzymała strukturę farszu.
- Dodaj mięso mielone, rozdrobnioną wcześniej natkę pietruszki, sól i pieprz, wymieszaj. Odstaw na ok pół godziny.
Kaczka
- Tuszkę z kaczki umyj, włóż do głębokiego naczynia, dodaj 1 łyżkę soli morskiej, zalej zimną wodą, najlepiej do całkowitego przykrycia, wymieszaj i odstaw na 15 min.
- Przewróć kaczkę na drugą stronę, mocz kolejne 15 min.
- Wyjmij kaczkę z wody, słoną wodę wylej, mięso dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
- Natrzyj kaczkę 1 łyżką soli morskiej, pieprzem, majerankiem i estragonem oraz posmaruj roztopionym masłem za pomocą pędzelka.
- Rozgrzej piekarnik do temp. 230°C.
- Ostudzonym farszem nafaszeruj kaczkę. Zepnij ją wykałaczkami.
- Kaczkę włóż do żaroodpornego naczynia (40 x 25 x 6 cm), grzbietem do góry, nie przykrywaj pokrywką.
- Piecz 30 min (230°C).
- Wyjmij naczynie z piekarnika, następnie przykryj je pokrywką, zmniejsz temp. do 180°C, ponownie wstaw do piekarnika.
- Piecz 1 godz. (180°C), przewrócić kaczkę na drugą stronę.
- Piecz kolejną 1 godz. (180°C).
Tali wspiera Cię w kuchni:
- Nożyce do drobiu ergonomiczne
- Cytrusowe nożyczki kuchenne Premax
- Nóż do mięsa i sera Classica Premax
- Nóż kuchenny wielofunkcyjny Premax
- Widelec do pieczeni Premax
Jeżeli przepis się Tobie podoba, chcesz skomentować zostaw nam info poniżej lub na na naszym profilu na FB lub Insta.