Czas na grzane wino uważam za rozpoczęty 🙂
Potrzebujesz:
- 750 ml czerwonego wina.
- 1-2 pomarańcze
- 3 łyżka miodu (lub cukru)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (nie konieczne)
- przyprawy: laska cynamonu, gwiazdka anyżu i kilka goździków, 2 ziarna kardamonu,
Przygotowanie:
- garnek
- noż do krojenia cytrusów
- chochelka
Przepis krok po kroku:
- Umyj dokładnie pomarańcze i pokrój w 0, 5 cm plastry. Odłóż na talerz.
- Pozostałe składniki tj. wino i przyprawy umieść w garnku i delikatnie podgrzewaj około 5-7 minut aż wino zacznie parować.
- Dodaj pomarańcze. Podgrzewaj jeszcze maksymalnie 1 minutę i odstaw na chwilkę i podawaj 🙂
Proste i rozgrzewające na zimowe wieczory.
Tali wspiera Cię w kuchni:
- nóż do cytrusów z trójzębną koncówką
- multifunkcjonalny zestaw noży Premax
- Mały nóż do warzyw i owoców Classica
- Nóż do warzyw i owoców Classica
- Zestaw 5 noży do krojenia serów
Jeżeli przepis spodobał się Tobie zostaw komentarz poniżej, polajkuj nas na FB lub Insta