Drożdżowe ślimaczki z czekoladą

Smaczny Pomysł na Dzień Babci i Dziadka.

Potrzebujesz :

Składniki

  • 1,5 szklanki  mleka,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 3/4 kostki  masła, pokrojonego na kawałki,
  • 25 g drożdży świeżych, pokruszonych,
  • 3,5 szklanki  mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu,
  • 1 szczypta soli,
  • olej, do natłuszczenia miski,
  • tabliczka mlecznej czekolady, pokrojonej na kawałki,
  • 0,5 szklanki  cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 2 łyżki kakao naturalnego, niesłodzonego,
  • ½ łyżeczki cynamonu, mielonego,
  • tabliczka  białej czekolady,
  • 4-5  łyżek śmietany, min. 30% tłuszczu.

Sposób przygotowania

  • Do naczynia wlej  mleko, dodaj 3 łyżki cukru, pół kostki masła i drożdże, podgrzewaj i mieszaj delikatnie około 5  minut.  Uwaga: Ma być ciepłe ale nie gorące (maks około 40 stopni).
  • Wlej  do miski  ciepłe mleko z drożdzami, pozostały cukier, mąkę i sól. Połącz składniki i wyrób ręcznie lub w robocie kuchennym. 
  • Ciasto przełóż do natłuszczonej olejem miski, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
  • W miedzy czasie, zetrzyj czekoladę. Dodaj cukier trzcinowy, kakao i cynamon. Wymieszaj i przesyp do innego naczynia. 
  • W rondelku rozpuść pozostałe masło. 
  • Formę (30 x 24 x 6 cm) wyłóż papierem do pieczenia. 
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat , rozwałkuj na duży prostokąt ( grubość okolo 0,5 cm).
  • Za pomocą pędzelka całą powierzchnię ciasta posmaruj stopionym masłem, następnie równomiernie posyp rozdrobnioną wcześniej czekoladą z cukrem i kakao.
  • Zwiń ciasno roladę, zaczynając od jednego z dłuższych boków, następnie pokrój  na około  12 kawałków (dł. ok. 5 cm).
  • Ślimaczki ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze przeciętą stroną do góry, przykryj  ścierką kuchenną i odstaw ponownie do wyrośnięcia na ok. 20 min.
  • Rozgrzej  piekarnik do temp. 190°C.
  • Piecz około  22-25 min (190°C).
  • Upieczone ślimaczki wyjmij  i odstaw do lekkiego przestudzenia. 
  • W między czasie,  w rondelku rozgrzej białą czekoladę, dodaj śmietanę i delikatnie podgrzej.
  • Polej ślimaczki roztopioną białą czekoladą, tworząc wzorki.

SMACZNEGO!

  1.  

Tali wspiera Cię w kuchni:

Jeżeli przepis podobał się Tobie zostaw komentarz poniżej, polajkuj nas na FB lub Insta

Wishlist 0
Continue Shopping