Smaczny Pomysł na Dzień Babci i Dziadka.
Potrzebujesz :
Składniki
- 1,5 szklanki mleka,
- 0,5 szklanki cukru,
- 3/4 kostki masła, pokrojonego na kawałki,
- 25 g drożdży świeżych, pokruszonych,
- 3,5 szklanki mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu,
- 1 szczypta soli,
- olej, do natłuszczenia miski,
- tabliczka mlecznej czekolady, pokrojonej na kawałki,
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 2 łyżki kakao naturalnego, niesłodzonego,
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego,
- tabliczka białej czekolady,
- 4-5 łyżek śmietany, min. 30% tłuszczu.
Sposób przygotowania
- Do naczynia wlej mleko, dodaj 3 łyżki cukru, pół kostki masła i drożdże, podgrzewaj i mieszaj delikatnie około 5 minut. Uwaga: Ma być ciepłe ale nie gorące (maks około 40 stopni).
- Wlej do miski ciepłe mleko z drożdzami, pozostały cukier, mąkę i sól. Połącz składniki i wyrób ręcznie lub w robocie kuchennym.
- Ciasto przełóż do natłuszczonej olejem miski, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
- W miedzy czasie, zetrzyj czekoladę. Dodaj cukier trzcinowy, kakao i cynamon. Wymieszaj i przesyp do innego naczynia.
- W rondelku rozpuść pozostałe masło.
- Formę (30 x 24 x 6 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat , rozwałkuj na duży prostokąt ( grubość okolo 0,5 cm).
- Za pomocą pędzelka całą powierzchnię ciasta posmaruj stopionym masłem, następnie równomiernie posyp rozdrobnioną wcześniej czekoladą z cukrem i kakao.
- Zwiń ciasno roladę, zaczynając od jednego z dłuższych boków, następnie pokrój na około 12 kawałków (dł. ok. 5 cm).
- Ślimaczki ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze przeciętą stroną do góry, przykryj ścierką kuchenną i odstaw ponownie do wyrośnięcia na ok. 20 min.
- Rozgrzej piekarnik do temp. 190°C.
- Piecz około 22-25 min (190°C).
- Upieczone ślimaczki wyjmij i odstaw do lekkiego przestudzenia.
- W między czasie, w rondelku rozgrzej białą czekoladę, dodaj śmietanę i delikatnie podgrzej.
- Polej ślimaczki roztopioną białą czekoladą, tworząc wzorki.
SMACZNEGO!
Tali wspiera Cię w kuchni:
- Nóż kuchenny uniwersalny Classica
- Klasyczny nóż stołowy Classica
- Nóż kuchenny wielofunkcyjny Easy Line Premax
- Szpatuła w kształcie łopatki
- Kuchenna szpatuła do smarowania
Jeżeli przepis podobał się Tobie zostaw komentarz poniżej, polajkuj nas na FB lub Insta