Ciasto z rabarbarem i bezą. Idealne połączenie słodkiego z nutą kwaskowego rabarbaru. Niebo w gębie!
Potrzebujesz:
Do przygotowania ciasta kruchego:
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 200 g masła, zimnego
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka (białka zachować do bezy)
Do przygotowania rabarbaru:
- 600 g rabarbaru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- ok. 180 g konfitury/dżemu malinowego
- 3 łyżki płatków migdałów
Do przygotowania bezy
- 4 białka
- 200 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przepis krok po kroku:
KRUCHY SPÓD
- Przygotuj blachę o wymiarach około 26 x 36 cm. Posmaruj delikatnie masłem i połóż papier do pieczenia.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj drobno pokrojone zimne masło, cukier, sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj lub zmiksuj składniki za wyjątkiem żółtek, aż powstanie drobna kruszonka.
- Dodaj do kruszonki żółtka, wymieszaj i zagnieć ciasto ręcznie (dosłownie 1 minuta)
- Rozwałkuj lub wylep blachę ciastem.
- Wstaw do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 170 stopni C.
- Spód podziurkuj widelcem i wstaw do piekarnika, piecz przez 20 minut.
RABARBAR
- Rabarbar opłucz, osusz i odetnij liście, łodygi pokrój na 1 cm kawałki. (jeżeli skórka rabarbaru odchodzi wtedy obieram, jeżeli mocno przywiera to zostawiam)
- Włóż do miski, dodaj mąkę ziemniaczaną, cynamon i wymieszaj. Następnie wymieszaj z połową konfitury.
BEZA
- Białka ubij na sztywną pianę, następnie stopniowo dodając cukier cały czas ubijaj na wysokich obrotach miksera, aż piana będzie gęsta i błyszcząca.
- Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i miksuj przez pół minuty.
- Podpieczony spód posmaruj resztą konfitury,
- Wyłóż przygotowanym rabarbarem.
- Na wierzch połóż bezę, posyp płatkami migdałów i wstaw do piekarnika.
- Piecz przez 20 minut w 170 stopniach C, następnie zmniejszyć temp. do 60 stopni i włącz termoobieg, w ten sposób suszyć bezę przez dodatkowe 15 minut.
Tali wspiera Cię w kuchni:
- Nóż do ciasta Premax
- Kuchenna szpatula do smarowania Premax
- Szpatuła w kształcie łopatki Premax
- Uniwersalny nóż kuchenny Easy Line Premax
- Nóż do krojenia warzyw i owoców Classica Premax
Jeżeli przepis spodobał się Tobie zostaw komentarz poniżej, polajkuj nas na FB lub Insta