Ciasto z rabarbarem i bezą

Ciasto z rabarbarem i bezą. Idealne połączenie słodkiego z nutą kwaskowego rabarbaru. Niebo w gębie!

Potrzebujesz:

Do przygotowania ciasta kruchego:

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła, zimnego
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka (białka zachować do bezy)

Do przygotowania rabarbaru:

  • 600 g rabarbaru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • ok. 180 g konfitury/dżemu malinowego
  • 3 łyżki płatków migdałów

Do przygotowania bezy

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Przepis krok po kroku:

KRUCHY SPÓD

  • Przygotuj blachę o wymiarach około 26 x 36 cm. Posmaruj delikatnie masłem i połóż papier do pieczenia.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj drobno pokrojone zimne masło, cukier, sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj lub zmiksuj składniki za wyjątkiem żółtek, aż powstanie drobna kruszonka.
  • Dodaj do kruszonki żółtka, wymieszaj i zagnieć ciasto ręcznie (dosłownie 1 minuta)
  • Rozwałkuj lub wylep blachę ciastem.
  • Wstaw do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 170 stopni C.
  • Spód podziurkuj widelcem i wstaw do piekarnika, piecz przez 20 minut.

RABARBAR

  • Rabarbar opłucz, osusz i odetnij liście, łodygi pokrój na 1 cm kawałki. (jeżeli skórka rabarbaru odchodzi wtedy obieram, jeżeli mocno przywiera to zostawiam)  
  • Włóż do miski, dodaj mąkę ziemniaczaną, cynamon i wymieszaj. Następnie wymieszaj z połową konfitury.

BEZA

  • Białka ubij na sztywną pianę, następnie stopniowo dodając cukier cały czas ubijaj na wysokich obrotach miksera, aż piana będzie gęsta i błyszcząca.
  • Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i miksuj przez pół minuty.
  • Podpieczony spód posmaruj resztą konfitury,
  • Wyłóż przygotowanym rabarbarem.
  • Na wierzch połóż bezę, posyp płatkami migdałów i wstaw do piekarnika.
  • Piecz przez 20 minut w 170 stopniach C, następnie zmniejszyć temp. do 60 stopni i włącz termoobieg, w ten sposób suszyć bezę przez dodatkowe 15 minut.

Tali wspiera Cię w kuchni:

 

Jeżeli przepis  spodobał się Tobie zostaw komentarz poniżej, polajkuj nas na FB lub Insta

Wishlist 0
Continue Shopping