03 luty to Dzień Ciasta Marchewkowego.
Zrobisz sam ? My polecamy 🙂

Potrzebujesz do ciasta:

  • masło, do natłuszczenia formy,
  • 1 pomarańczę, 
  • 1,5 szklanki  cukru,
  • 400 g marchewki, pokrojonej na kawałki,
  • 4 jajka,
  • 1 szklankę oleju  słonecznikowego,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu, mielonego,
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej

Potrzebujesz do polewy z  serka śmietankowego

  • 1/3 szklanki cukru pudru, 
  • pół tabliczki  białej czekolady, połamanej na kawałki,
  • 1/4 kostki  masła, pokrojonego na kawałki,
  • 300 g serka śmietankowego, podzielonego na kawałki,
  • ozdoby z masy cukrowej np. cukrowe marchewki, do dekoracji (opcjonalnie)

 Przepis krok po kroku:

Ciasto: 

  • Rozgrzej  piekarnik do temp. 180°C. Formę do pieczenia (24 x 24 cm) natłuść masłem, odstaw. Z pomarańczy obierz skórkę, bez białych błonek, pokrój na drobne kawałki. Wyciśnij  sok i  odstaw.
  • Do  miksera  wsyp cukier, dodaj skórkę pomarańczową i  zmiel na wysokich obrotach, tak aby powstał pomarańczowy cukier puder. Przesyp i oddstaw do innego naczynia. 
  • Marchewkę zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Przełóż do innego naczynia. 
  • Następnie,  do miksera wbij jajka, dodaj olej i pomarańczowy cukier puder. Wymieszaj przez kilka sekund  na umiarkowanych obrotach. 
  • Dodaj rozdrobnioną marchewkę, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową i sól, i połącz wszystkie skladniki w robocie (umiarkowane obroty). 
  • Ciasto przełoż do przygotowanej formy. Piecz około 55 min – 1 godz. 5 min (180°C) lub do momentu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić w formie do całkowitego ostudzenia. 

Polewa z serka śmietankowego

  • Pokrój bardzo drobno czekoladę i włóż do garnka.
  • Dodaj masło i roztop składniki.
  • Kolejno dodaj serek, około  1/3 szklanki  wcześniej wyciśniętego soku pomarańczowego i cukier puder. Wszystko wymieszaj. 
  • Otrzymaną polewą posmaruj ostudzone ciasto.
  • Odstaw  do lodówki na min. 30 min. 

SMACZNEGO!

Tali wspiera Cię w kuchni:

Jeżeli przepis  spodobał się Tobie zostaw komentarz poniżej, polajkuj nas na FB lub Insta 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *