03 luty to Dzień Ciasta Marchewkowego.
Zrobisz sam ? My polecamy 🙂
Potrzebujesz do ciasta:
- masło, do natłuszczenia formy,
- 1 pomarańczę,
- 1,5 szklanki cukru,
- 400 g marchewki, pokrojonej na kawałki,
- 4 jajka,
- 1 szklankę oleju słonecznikowego,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 ½ łyżeczki cynamonu, mielonego,
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
Potrzebujesz do polewy z serka śmietankowego
- 1/3 szklanki cukru pudru,
- pół tabliczki białej czekolady, połamanej na kawałki,
- 1/4 kostki masła, pokrojonego na kawałki,
- 300 g serka śmietankowego, podzielonego na kawałki,
- ozdoby z masy cukrowej np. cukrowe marchewki, do dekoracji (opcjonalnie)
Przepis krok po kroku:
Ciasto:
- Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C. Formę do pieczenia (24 x 24 cm) natłuść masłem, odstaw. Z pomarańczy obierz skórkę, bez białych błonek, pokrój na drobne kawałki. Wyciśnij sok i odstaw.
- Do miksera wsyp cukier, dodaj skórkę pomarańczową i zmiel na wysokich obrotach, tak aby powstał pomarańczowy cukier puder. Przesyp i oddstaw do innego naczynia.
- Marchewkę zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Przełóż do innego naczynia.
- Następnie, do miksera wbij jajka, dodaj olej i pomarańczowy cukier puder. Wymieszaj przez kilka sekund na umiarkowanych obrotach.
- Dodaj rozdrobnioną marchewkę, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową i sól, i połącz wszystkie skladniki w robocie (umiarkowane obroty).
- Ciasto przełoż do przygotowanej formy. Piecz około 55 min – 1 godz. 5 min (180°C) lub do momentu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić w formie do całkowitego ostudzenia.
Polewa z serka śmietankowego
- Pokrój bardzo drobno czekoladę i włóż do garnka.
- Dodaj masło i roztop składniki.
- Kolejno dodaj serek, około 1/3 szklanki wcześniej wyciśniętego soku pomarańczowego i cukier puder. Wszystko wymieszaj.
- Otrzymaną polewą posmaruj ostudzone ciasto.
- Odstaw do lodówki na min. 30 min.
SMACZNEGO!
Tali wspiera Cię w kuchni:
- Nóż do cytrusów z trójzębna końcówka
- Nóż do warzyw i owoców Classica Premax
- Nóż kuchenny uniwersalny Classica Premax
- Kuchenna szpatuła do smarowania
- Szpatuła w kształcie lopatki
- Nóż do ciasta
Jeżeli przepis spodobał się Tobie zostaw komentarz poniżej, polajkuj nas na FB lub Insta
-
Szpatuła w kształcie łopatki
54,00 zł Dodaj do koszyka -
Nóż do ciasta
78,00 zł Dodaj do koszyka -
Kuchenna szpatuła do smarowania
53,00 zł Dodaj do koszyka -
Nóż kuchenny uniwersalny Classica
83,00 zł Dodaj do koszyka -
Nóż do warzyw i owoców Classica
43,50 zł Dodaj do koszyka -
Nóż do cytrusów z trójzębną końcówką
28,00 zł Dodaj do koszyka