Wielkanoc to zawsze chałka. Ostatnio przymusowo spędzamy więcej czasu w domu zatem zachęcamy do jej przygotowania. Gwarantowana chwila smacznego zapomnienia np. z dżemem. Mniam!

Potrzebujesz:

Kruszonka

  • ¼ szklanki mąki pszennej lub mąki krupczatki,
  • 1/5 szklanki cukru,
  • 2 łyżki masła.

Chałka

  • 2 jajka (w tym 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania chałki),
  • 2 żółtka,
  • ½ k masła, pokrojonego na kawałki,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • ½ kostki świeżych drożdży, pokruszonych lub suchych 1 opakowanie
  • ponad pół szklanki mleka
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli

Przepis krok po kroku:

Kruszonka

  • Do naczynia wsypać mąkę i cukier, dodać masło, wymieszać i odstawić do lodówki.

Chałka

  • Do naczynia miksującego wbić 1 jajko, dodać żółtka, masło, cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko, podgrzewać przez 4 min (najlepiej w temp. około 37°C )
  • Dodać mąkę i sól, wyrobić ciasto przez około 3 min. .Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.
  • W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia,
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, podzielić na 2 części. Z pierwszej uformować trzy równe wałeczki (długości ok. 20 cm), następnie zapleść z nich warkocz. Przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę. Czynności powtórzyć dla pozostałej części ciasta,. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
  • Chałki posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka i posypać kruszonką, piec 20-25 min (180°C) lub do momentu, aż będą złotobrązowe. Podawać na ciepło lub po ostudzeniu.

Tali wspiera Cię w kuchni:

Jeżeli przepis  spodobał się Tobie zostaw komentarz poniżej, polajkuj nas na FB lub Insta 🙂

Wishlist 0
Continue Shopping