Bułki pszenne

Bułki pszenne  własnej roboty.Szybki przepis!  Musimy jednak to tak zorganizować, aby ciasto miało czas wyrosnąć.Gwarantujemy satysfakcję z własnego wypieku!

Potrzebujesz:

  • 3 szklanki mąki pszennej (ok. 450g)
  • ¾ szklanki letniej wody
  • 1 ½ łyżeczki drożdży instant (lub 20g świeżych*)
  • 1 ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła

Przepis krok po kroku:

  • Wszystkie składniki zagnieść.
  • Gdy ciasto zacznie ładnie odchodzić od miski wyrabiać jeszcze ok. 5 minut.
  • Ciasto odstawić na 10 minut. Po tym czasie wyrobić ponownie przez ok. 5 minut. Ciasto powinno być prężne, o wyglądzie i konsystencji plasteliny.
  • Ciasto przełożyć do miski lekko wysmarowanej oliwą. Ciasto pozostawić na 1 godz. w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
  • Ciasto podzielić na 8 części.
  • Z każdej części uformować bułkę, lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia
  • Kajzerki można z góry naciąć nożem.
  • Bułki piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 17 minut w temperaturze 225°C.

Tali wspiera Cię w kuchni:

Jeżeli przepis  spodobał się Tobie zostaw komentarz poniżej, polajkuj nas na FB lub Insta 🙂

 

Wishlist 0
Continue Shopping