Bułki pszenne własnej roboty.Szybki przepis! Musimy jednak to tak zorganizować, aby ciasto miało czas wyrosnąć.Gwarantujemy satysfakcję z własnego wypieku!
Potrzebujesz:
- 3 szklanki mąki pszennej (ok. 450g)
- ¾ szklanki letniej wody
- 1 ½ łyżeczki drożdży instant (lub 20g świeżych*)
- 1 ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
Przepis krok po kroku:
- Wszystkie składniki zagnieść.
- Gdy ciasto zacznie ładnie odchodzić od miski wyrabiać jeszcze ok. 5 minut.
- Ciasto odstawić na 10 minut. Po tym czasie wyrobić ponownie przez ok. 5 minut. Ciasto powinno być prężne, o wyglądzie i konsystencji plasteliny.
- Ciasto przełożyć do miski lekko wysmarowanej oliwą. Ciasto pozostawić na 1 godz. w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
- Ciasto podzielić na 8 części.
- Z każdej części uformować bułkę, lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia
- Kajzerki można z góry naciąć nożem.
- Bułki piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 17 minut w temperaturze 225°C.
Tali wspiera Cię w kuchni:
- Nóż do chleba Classica Premax
- Nóż do chleba Easy Collection Premax
- Nóż stołowy Classica Premax
- Szpatuła w kształcie łopatki Premax
- Zestaw 5 noży i blok bambusowy
Jeżeli przepis spodobał się Tobie zostaw komentarz poniżej, polajkuj nas na FB lub Insta 🙂