Bułeczki z twarogiem i truskawkami – czujesz jak rozchodzi się ten cudowny zapach z rana ? Jest to szybki przepis, ale musimy to tak zorganizować, aby ciasto miało czas wyrosnąć.
Potrzebujesz:
Ciasto
- 1 i ½ szklanki mleka
- 40 g pokruszonych świeżych drożdży,
- 2 łyżki cukru
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
- ¼ kostki masła, o temp. pokojowej
Nadzienie
- 300 g twarogu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
Przygotowanie
- 300 g truskawek, umytych, bez szypułek
Przepis krok po kroku:
Nadzienie
- Wymieszaj w blenderze twarożek z cukrem wanilinowym i przełóż do odrębnej miseczki.
Ciasto
- Podgrzej mleko poniżej 40 stopni.
- Do ciepłego mleka, Dodaj drożdże i cukier. Podgrzewaj przez około 1-2 min
- Do miski wsyp mąkę, jajko, sól, masło. Dodaj wyrobione drożdże. Zagnieć lub wykorzystaj do tego jakiegoś robota kuchennego 😊
- Pozostaw ciasto drożdżowe do wyrośnięcia na ok. 30 min, aż podwoi swoją objętość.
- Podziel ciasto na 20 kawałków.
- Uformuj z każdego z nich bułkę, do środka której włóż łyżeczkę twarogu i truskawkę.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułóż na niej bułeczki.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- I piecz około 30-35 min.
Tali wspiera Cię w kuchni:
- Wielofunkcyjny nóż stołowy z ząbkami Easy Line Premax
- Klasyczny nóż stołowy Classica Premax
- Nóż do krojenia warzyw i owoców Easy Collection Premax
- Mały nóż do warzyw i owoców Classica
- Szpatuła w kształcie łopatki Premax
- Zestaw 5 noży i blok bambusowy Premax
Jeżeli przepis spodobał się Tobie zostaw komentarz poniżej, polajkuj nas na FB lub Insta 🙂