Bułeczki z truskawkami i twarogiem

Bułeczki z twarogiem i truskawkami – czujesz jak rozchodzi się ten cudowny zapach z rana ? Jest to szybki przepis, ale musimy to tak zorganizować, aby ciasto miało czas wyrosnąć.

Potrzebujesz:

Ciasto

  • 1 i ½ szklanki mleka
  • 40 g pokruszonych świeżych drożdży,
  • 2  łyżki  cukru
  • 3,5  szklanki  mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ¼ kostki  masła, o temp. pokojowej

Nadzienie

  • 300 g twarogu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,

Przygotowanie

  • 300 g truskawek, umytych, bez szypułek

Przepis krok po kroku:

Nadzienie

  • Wymieszaj w blenderze twarożek z cukrem wanilinowym i przełóż do odrębnej miseczki.

Ciasto

  • Podgrzej mleko poniżej 40 stopni.
  • Do ciepłego mleka, Dodaj drożdże i cukier. Podgrzewaj przez około 1-2 min
  • Do miski wsyp mąkę, jajko, sól, masło. Dodaj wyrobione drożdże. Zagnieć lub wykorzystaj do tego jakiegoś robota kuchennego 😊
  • Pozostaw ciasto drożdżowe do wyrośnięcia na ok. 30 min, aż podwoi swoją objętość.
  • Podziel ciasto na 20 kawałków.
  • Uformuj z każdego z nich bułkę, do środka której włóż łyżeczkę twarogu i truskawkę.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułóż na niej bułeczki.
  • Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
  • I piecz około 30-35 min.

Tali wspiera Cię w kuchni:

Jeżeli przepis  spodobał się Tobie zostaw komentarz poniżej, polajkuj nas na FB lub Insta 🙂

 

Wishlist 0
Continue Shopping