Czy są tu fani Bezy Pavlovej ? Łapcie prosty przepis!

Potrzebujesz:

Do przygotowania bezy:

  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 1 czubata łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 300 g cukru pudru ( 2,5 szklanki)
  • 6 białek

Do przygotowania kremu:

  • 600 g truskawek, przekrojonych na pół do dekoracji
  • 500 g serka mascarpone ( 2 opakowania)
  • 200 g cukru pudru ( prawie 2 szklanki cukru)

 

Przepis krok po kroku:

BEZA

  1. Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Przyszykuj cukier puder.
  3. Zacznij ubijać białka ze szczyptą soli, kolejno dodaj stopniowo cukier puder a pod sam koniec
  4. Dodaj ocet i skrobię kukurydzianą.
  5. Przełóż ubitą pianę na przygotowaną blachę – uformuj okrągłą bezę (Ø 20-22 cm, grubość 5-6 cm).
  6. Piecz 5 min (180°C).
  7. Potem zmniejsz temp. do 140°C i piecz 90 min  
  8. Wyłącz piekarnik, uchyli drzwiczki piekarnika i zostawić bezę w środku na ok. 1 godz.
  9. Wyjmij bezę z piekarnika i ostudź.

KREM

  1. Ubij ser mascarpone z cukrem pudrem.
  2. Przełóż masę na środek bezy, udekoruj truskawkami i pyszny deser gotowy.

Smacznego! 

Tali wspiera Cię w kuchni:

 

Jeżeli przepis  spodobał się Tobie zostaw komentarz poniżej, polajkuj nas na FB lub Insta

Wishlist 0
Continue Shopping