Czy są tu fani Bezy Pavlovej ? Łapcie prosty przepis!
Potrzebujesz:
Do przygotowania bezy:
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 1 czubata łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 300 g cukru pudru ( 2,5 szklanki)
- 6 białek
Do przygotowania kremu:
- 600 g truskawek, przekrojonych na pół do dekoracji
- 500 g serka mascarpone ( 2 opakowania)
- 200 g cukru pudru ( prawie 2 szklanki cukru)
Przepis krok po kroku:
BEZA
- Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Przyszykuj cukier puder.
- Zacznij ubijać białka ze szczyptą soli, kolejno dodaj stopniowo cukier puder a pod sam koniec
- Dodaj ocet i skrobię kukurydzianą.
- Przełóż ubitą pianę na przygotowaną blachę – uformuj okrągłą bezę (Ø 20-22 cm, grubość 5-6 cm).
- Piecz 5 min (180°C).
- Potem zmniejsz temp. do 140°C i piecz 90 min
- Wyłącz piekarnik, uchyli drzwiczki piekarnika i zostawić bezę w środku na ok. 1 godz.
- Wyjmij bezę z piekarnika i ostudź.
KREM
- Ubij ser mascarpone z cukrem pudrem.
- Przełóż masę na środek bezy, udekoruj truskawkami i pyszny deser gotowy.
Smacznego!
Tali wspiera Cię w kuchni:
- Nóż do ciasta Premax
- Kuchenna szpatula do smarowania Premax
- Uniwersalny nóż kuchenny Easy Line Premax
- Mały Nóż do warzyw i owoców Classica Premax
Jeżeli przepis spodobał się Tobie zostaw komentarz poniżej, polajkuj nas na FB lub Insta