Jak Wielkanoc to oczywiście Baba Wielkanocna.
Zapraszam po sprawdzony i szybki przepis.
Potrzebujesz:
- 20 dkg mąki pszennej tortowej (trochę więcej niż standardowa szklanka)
- 3/4 kostki miękkiego masła
- 10 dkg maki ziemniaczanej – troszkę ponad pół szklanki
- 15 dkg cukru pudru – niecała szklanka
- 4 średnie jajka (wyciągnij wcześniej z lodówki)
- 1 duża cytryna – sok + otarta skórka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 porcje lukru cytrynowego lukier cytrynowy
- foremka na babkę o średnicy 23 cm
Przepis krok po kroku:
- Połącz i wymieszaj razem mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
- Utrzyj oddzielnie masło. Gdy zrobi się jasne i puszyste dodaj stopniowo cukier puder. Całość ubijaj na wysokich obrotach.
- Następnie dodaj pojedynczo jajka do ubijanej masy.
- Dodaj wcześniej przygotowane składniki sypkie i wymieszaj całość na niskich obrotach.
- Dodaj do ciasta sok oraz startą skórkę z cytryny.
- Ciasto przełóż do formy (natłuszczonej i lekko tylko oprószonej mąką)
- Piecz około 40 min
- Po upieczeniu, przestudź i polukruj
Tali wspiera Cię w kuchni:
- Nóż do ciasta Premax
- Kuchenna szpatula do smarowania Premax
- Nóż do cytrusów z trójzębną końcówką Premax
- Nożyczki rozkładane z nylonowymi rączkami Premax
Jeżeli przepis się Tobie spodobał zostaw komentarz, polajkuj nas na FB lub Insta. 😊