Baba Wielkanocna

Jak Wielkanoc to oczywiście Baba Wielkanocna. Zapraszam po sprawdzony i szybki przepis.

 

Potrzebujesz:

  • 20 dkg mąki pszennej tortowej (trochę więcej niż standardowa szklanka)
  • 3/4 kostki miękkiego masła
  • 10 dkg maki ziemniaczanej  – troszkę ponad pół szklanki
  • 15 dkg cukru pudru – niecała szklanka
  • 4 średnie jajka (wyciągnij wcześniej z lodówki)
  • 1 duża cytryna – sok + otarta skórka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 porcje lukru cytrynowego lukier cytrynowy
  • foremka na babkę o średnicy 23 cm  

Przepis krok po kroku:  

  • Połącz i wymieszaj razem mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
  • Utrzyj oddzielnie masło. Gdy zrobi się jasne i puszyste dodaj stopniowo cukier puder. Całość ubijaj na wysokich obrotach.
  • Następnie dodaj pojedynczo jajka do ubijanej masy.
  • Dodaj wcześniej przygotowane składniki sypkie i wymieszaj całość na niskich obrotach.
  • Dodaj do ciasta sok oraz startą skórkę z cytryny.
  • Ciasto przełóż do formy (natłuszczonej i lekko tylko oprószonej mąką)
  • Piecz około 40 min
  • Po upieczeniu, przestudź i polukruj

Tali wspiera Cię w kuchni:

Jeżeli przepis się Tobie spodobał zostaw komentarz, polajkuj nas na FB lub Insta. 😊

Wishlist 0
Continue Shopping