Azjatyckie danie!

Mamo, Tato co dziś na obiad ?

Jeżeli Pana odpowiedź ” Dziś kuchnia azjatycka”  na twarzach naszych dzieci jest uśmiech!  Często zamawiane danie na mieście. W domu robi się równie szybko 🙂 Nasz królewski Pad Thai. 

Potrzebujesz:

  • 60 g orzechów ziemnych ( około 1/2 szklanki)
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki mleka,
  • 20 g imbiru, świeżego korzenia, obranego ( ok 3 cm)
  • 4 ząbki czosnku,
  • 40 g papryczek chili, świeżych ( dwie średnie papryczki )
  • 35 g oleju arachidowego (4-5 łyżek)
  • 300 g makaronu ryżowego, wstążki (w 1 paczce jest najczęściej 200gr.)
  • 500 g krewetek (ewentualnie indyka) 
  • 50 g cukru brązowego ( 5 łyżek)
  • 20 g sosu sojowego, jasnego (2-3 łyżki stołowe)
  • 50 g sosu rybnego, (3-4 łyżki stołowe)
  • 10 g przecieru pomidorowego ( 2-3 łyżeczki)
  • 2 limonki,
  • 100 g kiełków fasoli, świeżych ( 1 pudełko)
  • 5 – 10 g kolendry, świeżej, drobno pokrojonej

Przepis krok po kroku

  • Pokrój drobniutko orzechy i przełóż do miseczki na później. 
  • W misce wymieszaj jajka z 3 łyżkami mleka. Upiecz na patelni jak omlet. 
  • Robotem kuchennym rozdrobnij imbir, czosnek i papryczki chili. Wrzuć na patelnię.
  • Dodaj olej, duś ok 10 min.
  • Dodaj krewetki (lub indyka), cukier, sos sojowy, sos rybny, przecier pomidorowy i wyciśnij sok z 2 ćwiartek limonki. Duś ok 12-15 min.
  • Omlet pokrój w 1 cm paski, odstaw.
  • Do woka lub patelni dodaj przygotowany makaron, rozdrobnione orzechy, pokrojony omlet , wymieszaj.
  • Na górze posyp kiełkami  fasoli,.

Masz szybkie i fantastyczne danie! 

Tali wspiera Cię w kuchni:

Jeżeli przepis się Tobie spodobał polajkuj nas na FB lub Insta. 

Wishlist 0
Continue Shopping